[ Pobierz całość w formacie PDF ]
314 mg Pieczony Å‚osoÅ› 0,5 kg Å‚ososia, 1/2 fili\anki posiekanego selera, 1/4 fili\anki posiekanej cebuli, 100 g Å›wie\ych grzybów, 1/4 fili\anki chudego mleka, 2 biaÅ‚ka jajka, 1 1/2 Å‚y\ki kopru (najlepiej Å›wie\ego), 1 fili\anka otrÄ…b owsianych Wymieszać dokÅ‚adnie wszystkie skÅ‚adniki. WÅ‚o\yć do naczynia \aroodpornego i piec w temp. 190°C przez 45 minut. Pokroić na kawaÅ‚ki i podawać z ziemniakami i warzywami. Mo\na przygotować porcjÄ™ wiÄ™cej i zamrozić. Informacje o skÅ‚adnikach od\ywczych porcja: 1/4 ryby cholesterol: 45.9 mg, biaÅ‚ko: 27.1 g, wÄ™glowodany: 17.4 g, kalorie: 280, bÅ‚onnik: 5.49 g, tÅ‚uszcze: 8.82 g, nasycone: 1.25 g, wielonienasycone: 2.87 g, jednonienasycone: 2.02 g, sód: 650 mg eosoÅ› teriyaki 1/4 fili\anki sosu sojowego, 2 Å‚y\ki brÄ…zowego cukru, 2 Å‚y\ki startego korzenia imbiru, 0,5 kg filetów z Å‚ososia Wymieszać sos sojowy, cukier i imbir. Marynować Å‚ososia przez 1 godzinÄ™. Obsma\yć Å‚ososia. Poddusić przez 10 minut. Informacje o skÅ‚adnikach od\ywczych porcja: 100 g Å‚ososia (1/4 porcji) cholesterol: 68 mg, biaÅ‚ko: 26.1 g, wÄ™glowodany: 8.81 g, kalorie: 239, bÅ‚onnik: 0 g, tÅ‚uszcze: 10.6 g, nasycone: 0.01 g, wielonienasycone: 0.01 g, jednonienasycone: 0.01 g, sód: 1032 mg Paszteciki z Å‚ososia 0,5 kg Å‚ososia, 4 biaÅ‚ka jajek, 2/3 fili\anki otrÄ…b owsianych, 1 Å›rednia cebula, pokrojona, 1 Å‚y\ka pietruszki, 1 Å‚y\ka Å›wie\ego soku z cytryny Wymieszać wszystkie skÅ‚adniki i przygotować 8 pasztecików. Usma\yć (a\ bÄ™dÄ… chrupiÄ…ce). Najsmaczniejsze sÄ… z tÅ‚uczonymi ziemniakami, kukurydzÄ… z puszki i keczupem. Porcja na 4 osoby. Informacje o skÅ‚adnikach od\ywczych porcja: 100 g Å‚ososia (2 paszteciki) cholesterol: 274 mg, biaÅ‚ko: 142 g, wÄ™glowodany: 11.2 g, kalorie: 105.3, bÅ‚onnik: 3.64 g, tÅ‚uszcze: 41.8 g, nasycone: 7.29 g, wielonienasycone: 19 g, Strona 110 731 jednonienasycone: 17.1 g, sód: 3616 mg Halibut marengo 2 fili\anki pomidorów, 1/2 pomaraÅ„czy, po 1/4 fili\anki grzybów, selera i zielonej papryki, po 1/4 Å‚y\eczki tymianku i biaÅ‚ego pieprzu, 2 Å‚y\ki cebuli (posiekanej), 0,5 kg halibuta Wymieszać wszystkie skÅ‚adniki (oprócz ryby) i zagotować w rondelku. Ryby wÅ‚o\yć do naczynia \aroodpornego, polać sosem i piec przez 15 minut w temp. 190°. Informacje o skÅ‚adnikach od\ywczych porcja: 100 g ryby (1/4 porcji) cholesterol: 68 mg, biaÅ‚ko: 30.3 g, wÄ™glowodany: 8.6 g, kalorie: 233, bÅ‚onnik: 1.66 g, tÅ‚uszcze: 8.39 g, nasycone: 0.06 g, wielonienasycone: 0.16 g, jednonienasycone: 0.05 g, sód: 335 mg Pasta do kanapek (z tuÅ„czyka lub Å‚ososia) 1 puszka tuÅ„czyka lub Å‚ososia, 1/4 fili\anki pokrojonych jabÅ‚ek, 6 zielonych oliwek (faszerowanych) pokrojonych, 1 mÅ‚oda cebula, pokrojona, 1/4 Å‚y\eczki kopru (Å›wie\ego lub suszonego), 1/4 fili\anki pokrojonego selera, 3 krople sosu Tabasco, sok z 1/2 limona, chudy majonez Nawet ci, którzy nie lubiÄ… ryb lubiÄ… pasty do kanapek. TuÅ„czyk powinien być w puszce "z wodÄ…". Nale\y wszystkie skÅ‚adniki wymieszać ze sobÄ…, wstawić do lodówki i podawać na cienko pokrojonym chlebie. Być mo\e dla niektórych niespodziewane jest poÅ‚Ä…czenie tuÅ„czyka z jabÅ‚kiem. ProszÄ™ jednak spróbować. Nawet moja \ona, która nie lubi ryb, jada tÄ™ pastÄ™ jeÅ›li nie ma ochoty na du\y obiad. Informacje o skÅ‚adnikach od\ywczych porcja: 1/4 przepisu cholesterol: 17.4 mg, biaÅ‚ko: 12.1 g, wÄ™glowodany: 2.7 g, kalorie: 88,8, bÅ‚onnik: 0.47 g, tÅ‚uszcze: 3.61 g, nasycone: 0.08 g, wielonienasycone: 0.32 g, jednonienasycone: 0.004 g, sód: 282 mg Kebab morski sok z 2 cytryn, 1/4 fili\anki biaÅ‚ego wina, 3 du\e zÄ…bki czosnku, zmia\d\onego, 3 Å‚y\ki pietruszki, 1 Å‚y\ka oleju roÅ›linnego, 2 Å‚y\eczki oregano, 1/2 Å‚y\eczki biaÅ‚ego pieprzu, 0,5 kg maÅ‚\y lub kawaÅ‚eczków ryby (lub jedno i drugie) Wymieszać wszystkie skÅ‚adniki (oprócz ryby i maÅ‚\y), aby przygotować marynatÄ™. Dodać rybÄ™ lub maÅ‚\e i marynować przez godzinÄ™. OdsÄ…czyć i sma\yć przez 10 minut. Mo\na dodać zielonÄ… paprykÄ™, grzyby lub inne kolorowe warzywa. Po usma\eniu dolać marynatÄ™. Ulubione domowe przepisy Prowadzone badania wykazujÄ…, \e niektórzy od\ywiajÄ… siÄ™ bardzo monotonnie. OczywiÅ›cie praktycznie jest niemo\liwe, aby jeść tylko np. \ywność importowanÄ…. Być mo\e mieszkaÅ„cy Kaliforni majÄ… mo\liwość codziennego jedzenia Å›wie\ych ryb czy gotowanych karczochów. Jednak inni majÄ… dostÄ™p do swoich rodzinnych artykułów spo\ywczych. Nie powinno siÄ™ rezygnować z takiego po\ywienia, jedynie eliminować te produkty, które zawierajÄ… du\e iloÅ›ci cholesterolu i tÅ‚uszczu. PamiÄ™tać nale\y o tym, aby u\ywać tylko samych biaÅ‚ek jajek; bulionu zamiast oleju - do sma\enia; miÄ™so indyka - zamiast woÅ‚owiny czy cielÄ™ciny; chudego mleka lub jogurtu zamiast Å›mietanki. Ka\da rodzina ma swoje ulubione potrawy i powinno siÄ™ podtrzymywać tradycjÄ™ przyrzÄ…dzajÄ…c je. Moja \ona przez wiele lat przygotowywaÅ‚a goÅ‚Ä…bki. Jako skÅ‚adniki wystÄ™pujÄ… i jajko, i woÅ‚owina. Mo\na jednak obni\yć ilość tÅ‚uszczu i cholesterolu u\ywajÄ…c innych - zastÄ™pczych. A oto ten przepis: GoÅ‚Ä…bki 1 główka biaÅ‚ej kapusty, ry\, 3/4 kg piersi z indyka, 2 Å›rednie cebule posiekane, pieprz, 2 biaÅ‚ka jajek Gotować kapustÄ™ przez 10 minut. Ugotować ry\ - 2 fili\anki. Ugotować indyka, a\ miÄ™so straci ró\owy kolor. PoÅ‚Ä…czyć indyka, ry\, cebulÄ™, pieprz i biaÅ‚ka jajek. Ostudzić kapustÄ™ i oddzielić liÅ›cie. Podzielić Strona 111 731 nadzienie, zawinąć w poszczególne liÅ›cie, spiąć wykaÅ‚aczkami, wÅ‚o\yć do naczynia \aroodpornego i piec w temp. 170°C przez 1 godzinÄ™. Jest wiele domowych przepisów, które podajÄ… jako dodatek Å›mietanÄ™. Mo\na zamiast niej u\yć jogurtu, dodajÄ…c do niego odrobinÄ™ cukru. Mo\na do goÅ‚Ä…bków dodać równie\ sosu pomidorowego - podczas gotowania. Moja \ona nigdy tego nie robiÅ‚a, jednak inne gospodynie dodajÄ… pomidorowy sos. Podawać z pieczywem. Jest to bardzo po\ywny posiÅ‚ek. Informacje o skÅ‚adnikach od\ywczych porcja: 100 g indyka cholesterol:
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgrolux.keep.pl
|