Podobne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

314 mg Pieczony Å‚osoÅ› 0,5 kg Å‚ososia, 1/2 fili\anki posiekanego selera, 1/4 fili\anki
posiekanej cebuli, 100 g świe\ych grzybów, 1/4 fili\anki chudego mleka, 2 białka
jajka, 1 1/2 ły\ki kopru (najlepiej świe\ego), 1 fili\anka otrąb owsianych Wymieszać
dokładnie wszystkie składniki. Wło\yć do naczynia \aroodpornego i piec w temp.
190°C przez 45 minut. Pokroić na kawaÅ‚ki i podawać z ziemniakami i warzywami.
Mo\na przygotować porcję więcej i zamrozić. Informacje o składnikach od\ywczych
porcja: 1/4 ryby cholesterol: 45.9 mg, białko: 27.1 g, węglowodany: 17.4 g, kalorie:
280, błonnik: 5.49 g, tłuszcze: 8.82 g, nasycone: 1.25 g, wielonienasycone: 2.87 g,
jednonienasycone: 2.02 g, sód: 650 mg eosoś teriyaki 1/4 fili\anki sosu sojowego, 2
ły\ki brązowego cukru, 2 ły\ki startego korzenia imbiru, 0,5 kg filetów z łososia
Wymieszać sos sojowy, cukier i imbir. Marynować łososia przez 1 godzinę.
Obsma\yć łososia. Poddusić przez 10 minut. Informacje o składnikach od\ywczych
porcja: 100 g łososia (1/4 porcji) cholesterol: 68 mg, białko: 26.1 g, węglowodany:
8.81 g, kalorie: 239, błonnik: 0 g, tłuszcze: 10.6 g, nasycone: 0.01 g,
wielonienasycone: 0.01 g, jednonienasycone: 0.01 g, sód: 1032 mg Paszteciki z
łososia 0,5 kg łososia, 4 białka jajek, 2/3 fili\anki otrąb owsianych, 1 średnia cebula,
pokrojona, 1 ły\ka pietruszki, 1 ły\ka świe\ego soku z cytryny Wymieszać
wszystkie składniki i przygotować 8 pasztecików. Usma\yć (a\ będą chrupiące).
Najsmaczniejsze są z tłuczonymi ziemniakami, kukurydzą z puszki i keczupem.
Porcja na 4 osoby. Informacje o składnikach od\ywczych porcja: 100 g łososia (2
paszteciki) cholesterol: 274 mg, białko: 142 g, węglowodany: 11.2 g, kalorie: 105.3,
błonnik: 3.64 g, tłuszcze: 41.8 g, nasycone: 7.29 g, wielonienasycone: 19 g,
Strona 110
731
jednonienasycone: 17.1 g, sód: 3616 mg Halibut marengo 2 fili\anki pomidorów, 1/2
pomarańczy, po 1/4 fili\anki grzybów, selera i zielonej papryki, po 1/4 ły\eczki
tymianku i białego pieprzu, 2 ły\ki cebuli (posiekanej), 0,5 kg halibuta Wymieszać
wszystkie składniki (oprócz ryby) i zagotować w rondelku. Ryby wło\yć do naczynia
\aroodpornego, polać sosem i piec przez 15 minut w temp. 190°. Informacje o
składnikach od\ywczych porcja: 100 g ryby (1/4 porcji) cholesterol: 68 mg, białko:
30.3 g, węglowodany: 8.6 g, kalorie: 233, błonnik: 1.66 g, tłuszcze: 8.39 g, nasycone:
0.06 g, wielonienasycone: 0.16 g, jednonienasycone: 0.05 g, sód: 335 mg Pasta do
kanapek (z tuńczyka lub łososia) 1 puszka tuńczyka lub łososia, 1/4 fili\anki
pokrojonych jabłek, 6 zielonych oliwek (faszerowanych) pokrojonych, 1 młoda
cebula, pokrojona, 1/4 ły\eczki kopru (świe\ego lub suszonego), 1/4 fili\anki
pokrojonego selera, 3 krople sosu Tabasco, sok z 1/2 limona, chudy majonez Nawet
ci, którzy nie lubią ryb lubią pasty do kanapek. Tuńczyk powinien być w puszce "z
wodą". Nale\y wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wstawić do lodówki i
podawać na cienko pokrojonym chlebie. Być mo\e dla niektórych niespodziewane
jest połączenie tuńczyka z jabłkiem. Proszę jednak spróbować. Nawet moja \ona,
która nie lubi ryb, jada tę pastę jeśli nie ma ochoty na du\y obiad. Informacje o
składnikach od\ywczych porcja: 1/4 przepisu cholesterol: 17.4 mg, białko: 12.1 g,
węglowodany: 2.7 g, kalorie: 88,8, błonnik: 0.47 g, tłuszcze: 3.61 g, nasycone: 0.08
g, wielonienasycone: 0.32 g, jednonienasycone: 0.004 g, sód: 282 mg Kebab morski
sok z 2 cytryn, 1/4 fili\anki białego wina, 3 du\e ząbki czosnku, zmia\d\onego, 3
ły\ki pietruszki, 1 ły\ka oleju roślinnego, 2 ły\eczki oregano, 1/2 ły\eczki białego
pieprzu, 0,5 kg mał\y lub kawałeczków ryby (lub jedno i drugie) Wymieszać
wszystkie składniki (oprócz ryby i mał\y), aby przygotować marynatę. Dodać rybę
lub mał\e i marynować przez godzinę. Odsączyć i sma\yć przez 10 minut. Mo\na
dodać zieloną paprykę, grzyby lub inne kolorowe warzywa. Po usma\eniu dolać
marynatę. Ulubione domowe przepisy Prowadzone badania wykazują, \e niektórzy
od\ywiają się bardzo monotonnie. Oczywiście praktycznie jest niemo\liwe, aby jeść
tylko np. \ywność importowaną. Być mo\e mieszkańcy Kaliforni mają mo\liwość
codziennego jedzenia świe\ych ryb czy gotowanych karczochów. Jednak inni mają
dostęp do swoich rodzinnych artykułów spo\ywczych. Nie powinno się rezygnować z
takiego po\ywienia, jedynie eliminować te produkty, które zawierają du\e ilości
cholesterolu i tłuszczu. Pamiętać nale\y o tym, aby u\ywać tylko samych białek jajek;
bulionu zamiast oleju - do sma\enia; mięso indyka - zamiast wołowiny czy cielęciny;
chudego mleka lub jogurtu zamiast śmietanki. Ka\da rodzina ma swoje ulubione
potrawy i powinno się podtrzymywać tradycję przyrządzając je. Moja \ona przez
wiele lat przygotowywała gołąbki. Jako składniki występują i jajko, i wołowina.
Mo\na jednak obni\yć ilość tłuszczu i cholesterolu u\ywając innych - zastępczych. A
oto ten przepis: Gołąbki 1 główka białej kapusty, ry\, 3/4 kg piersi z indyka, 2
średnie cebule posiekane, pieprz, 2 białka jajek Gotować kapustę przez 10 minut.
Ugotować ry\ - 2 fili\anki. Ugotować indyka, a\ mięso straci ró\owy kolor. Połączyć
indyka, ry\, cebulę, pieprz i białka jajek. Ostudzić kapustę i oddzielić liście. Podzielić
Strona 111
731
nadzienie, zawinąć w poszczególne liście, spiąć wykałaczkami, wło\yć do naczynia
\aroodpornego i piec w temp. 170°C przez 1 godzinÄ™. Jest wiele domowych
przepisów, które podają jako dodatek śmietanę. Mo\na zamiast niej u\yć jogurtu,
dodając do niego odrobinę cukru. Mo\na do gołąbków dodać równie\ sosu
pomidorowego - podczas gotowania. Moja \ona nigdy tego nie robiła, jednak inne
gospodynie dodają pomidorowy sos. Podawać z pieczywem. Jest to bardzo po\ywny
posiłek. Informacje o składnikach od\ywczych porcja: 100 g indyka cholesterol: [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • grolux.keep.pl
  • Powered by MyScript