[ Pobierz całość w formacie PDF ]
wynosiły 170 i 193 mg%. Najniższy poziom trój glicerydów, z jakim się spotkałem u moich pacjentów to 23 i 18 mg%. Gdy poziom cholesterolu dobrego" HDL przekracza 20% ogólnej ilości cholesterolu to miażdżyca się cofa. Przy ogólnym poziomie cholesterolu np. 300 mg% i 100 mg% cholesterolu HDL poziom cholesterolu dobrego" wynosi ponad 33% ogólnej , ilości cholesterolu i taki wynik jest bardzo dobry. Przy ogólnym poziomie cholesterolu 500 mg% i poziomie HDL powyżej 100 mg% poziom cholesterolu dobrego" jest wyższy niż 20% i taki wynik też należy uznać za dobry. Można więc uznać za normę, że jeśli poziom cholesterolu dobrego" HDL stanowi co najmniej 20% cholesterolu całkowitego to wynik jest dobry i nie musi budzić żadnych obaw, nawet gdy ogólny poziom cholesterolu we krwi jest bardzo wysoki. Cholesterol może wzrastać do wysokich poziomów bardzo szybko. U chorego na nietypową nerczycę, który napadowo tracił z moczem duże ilości białka, w okresie tygodnia poziom cholesterolu ze 170 mg% wzrósł do 630 mg% (!), a obniżył się do poprzedniego poziomu po 4 tygodniach od ustąpienia białkomoczu. U tego chorego poziom dobrego" HDL w tym czasie nie wzrastał, bo chory na miażdżycę nie chorował i nie było potrzeby uruchamiania większego wytwarzania tego dobrego" cholesterolu. Po przejściu na żywienie optymalne wzrost poziomu cholesterolu lub jego spadek zależą od stanu wyjściowego. Im bardziej poprzedni model żywienia różnił się od żywienia optymalnego, tym bardziej może wzrastać ogólny poziom cholesterolu po przejściu na żywienie optymalne. Im bardziej poziom żywienia po-1 przedniego był zbliżony do żywienia optymalnego, tym bardziej | i szybciej spada poziom cholesterolu we krwi. U większości ludzi po przejściu na dietę optymalną poziomi cholesterolu obniża się lub nie zmienia w istotny sposób. Ci są| zadowoleni i nic nie mówią. Najbardziej ogólny poziom cholesterolu może wzrastać ujaro-f szów. U tej grupy ludzi poprawa stanu zdrowia i sprawności po przejściu na dietę następuje szczególnie szybko. Czują się dobrze i niczym się nie martwią do czasu, aż zrobią sobie badanie poziomu cholesterolu. Czasami okazuje się, że znacznie on wzrósł. Gdy pytam ich, jak się czują, odpowiadają, że świetnie, że nigdy się tak dobrze nie czuli, ale natychmiast mówią: No, ale ten cholesterol...?" Często są tym wynikiem przerażeni. Każdy wzrost cholesterolu utożsamiają z rozwojem miażdżycy i trzeba im długo tłumaczyć, że tak nie jest. Medycyna nie zna obecnie prawidłowych poziomów cholesterolu i trój glicerydów u osób stosujących żywienie optymalne, bo takich badań nikt nie wykonał. W badaniach na mężczyznach chorych na miażdżycę, zwężenie tętnic wieńcowych i inne choroby, przeprowadzonych w 1980 roku pod kierunkiem prof. Rafalskiego, wykazano, że po 6 miesiącach żywienia optymalnego poziom cholesterolu nie zwiększył się. W badanej grupie mężczyzn poziom cholesterolu u niektórych pozostał bez zmian, u innych wzrósł, jeszcze u innych się obniżył. Zrednio obniżył się nieznamiennie statystycznie". Duży wzrost poziomu cholesterolu po przejściu na żywienie optymalne świadczy tylko o intensywności przebudowy organizmu i o niczym więcej. Jeżeli procesy przebudowy zachodzą szybciej i jeśli ta przebudowa musi być większa (np. u jaroszów) to poziom cholesterolu wzrasta bardziej. I tak jest dobrze. Tymczasem ten, który powinien się cieszyć, że jego organizm odnawia się szybciej, czego objawem jest wzrost poziomu cholesterolu, boi się, że zachoruje na niiażdżycę. Gdy organizm może wytwarzać dużo cholesterolu to jest dobrze. Gdy organizm nie może już wytwarzać cholesterolu to jest bardzo zle. Najniższy poziom cholesterolu występuje u chorych na miażdżycę tętnic wieńcowych tuż przed śmiercią, gdy organizm nie ma już sił na regenerację i utrzymanie procesów życiowych. W jednej z klinik w Niemczech 7 razy więcej chorych na miażdżycę zmarło z niskim poziomem cholesterolu niż z poziomem prawidłowym czy podwyższonym. Do wszelkich syntez, do budowy nowych enzymów i przetwarzania zbędnych, do usuwania zmian miażdżycowych z tętnic potrzebny jest nukleotyd adenozynotrójfosfopirydynowy. Jest to związek o symbolu NADPH2. Związek ten powstaje w istotnych ilościach przy przetwarzaniu glukozy na trój glicerydy, z których powstaje cholesterol. Bez glukozy organizm nie ma surowca do wytwarzania trójglicerydów i cholesterolu. Dlatego przy diecie niskowęglowodanowej miażdżyca me może się pojawić, a gdy jest musi się cofać. Im większa jest przebudowa organizmu, tym więcej tego związku potrzeba i tym więcej organizm go wytwarza. Oczywiście wówczas, gdy może i ma z czego. Gdy już nie może i nie ma z czego, procesy życiowe ustają i chory umiera. Wielokrotnie wykazano, że obniżenie poziomu cholesterolu we krwi dietą niskotłuszczową czy za pomocą leków, czy przez bezrozumne chirurgiczne usuwanie dużych części jelita cienkiego w celu leczenia otyłości", nie zwalnia postępu procesów miażdżycowych w tętnicach. Najbardziej obniżają poziom cholesterolu te leki, które dają najwięcej dodatkowej pracy wątrobie, która zajęta tą pracą nie może wytwarzać tyle cholesterolu, co przed leczeniem". Najsilniej obniża poziom cholesterolu muchomor sromotnikowy, co wcale nie oznacza, że tym trującym grzybem można się z cholesterolu wyleczyć". Lek o nazwie Clofibrat, stosowany w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, powoduje częste zachorowania na raka i inne zaburzenia w organizmie. %7ływienie optymalne nie leczy choroby Parkinsona, aczkolwiek poprawia ogólną kondycję chorego, natomiast jest skuteczne w parkinsonizmach: miażdżycowym, polekowym (po rezerpinie 1 neuroleptykach antypsychotykach), spowodowanym dożylnym podawaniem narkotyków i spowodowanym nadmierną przewagą! układu parasympatycznego w centralnym układzie nerwowym,] często skojarzoną z niedoczynnością tarczycy. Nie dają się też wyleczyć dietą optymalną choroby uwarunkowane genetycznie, w których aktywność różnych enzymów jest zbyt niska lub nie ma tych enzymów w organizmie w ogóle. VI. MO%7łLIWE UBOCZNE OBJAWY DIETY OPTYMALNEJ W pierwszym okresie stosowania diety optymalnej mogą, wystąpić pewne objawy, o których należy wiedzieć, by niepotrzebnie nie niepokoić się, a tym bardziej nie uznać, że dieta jest szkodliwa i nie zrezygnować z niej. Objawy te nie są regułą. Wręcz przeciwnie, są raczej wyjątkiem; dotyczą niespełna 10% osób podejmujących takie żywienie, ale a nuż i Ty, Czytelniku, znajdziesz się w ich grupie. Warto więc wiedzieć, że po podjęciu żywienia optymalnego mogą wystąpić następujące objawy:
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgrolux.keep.pl
|